2013 februárjában vette kezdetét a Balatoni Borkultúráért Alapítvány NYDOP 2.1.1/F-2012-0007-es EMIR azonosítószámú turisztikai projektje, amely az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében valósul meg. A projekt összköltségvetése bruttó 152 174 650 Ft, melyből az Alapítványnak 5% önrészt kell biztosítania.

A projekt keretében megtörténik az országos műemléki védettségű Helikon Taverna külső és belső felújítása, valamint a pincerészben interaktív borászati és gasztronómiai kiállítótér kerül kialakításra. A múzeumi rész nem csak tárgyi anyagában lesz egyedülálló, a látogatói élményt digitális eszközök és tartalmak, 3 dimenziós filmek és képernyők teszik emlékezetessé. A pincerészben tematikus ajándékbolttal, illetve green box fotóműhellyel várjuk vendégeinket. A múzeumi rész 2013 őszétől válik látogathatóvá, a projekt zárása 2014. szeptember hónapja.

A fejlesztés családbarát jellege nemcsak a tematikus tartalomban érhető tetten (3D-s mozi, LEGO-makett), hanem a helyszínen elérhető további attrakcióelemekben is (kültéri játszótér, gyermekmenü az étteremben, bababarát felszerelések és pelenkázóhelyiség).

A projekt kiemelt figyelmet fordít a környezeti fenntarthatósági szempontokra, a pince fűtése a muzeális cserépkályhák felújításával megújuló energia felhasználásával történik, az elektromos energiaellátást 2 kW teljesítményű napelem telepítésével biztosítjuk.

 

További partnereink:

NEA ME BGA