A Balatoni Borkultúráért Alapítványt a Balaton Borgaléria üzletlánc menedzsmentje hívta életre 2008-ban azzal a szándékkal, hogy a Balaton Borrégióhoz tartozó borvidékek fejlődését elősegítse és Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező bortermő területének hírnevét öregbítse. Azt szeretnénk elérni, hogy az itt megtermelt, kiváló minőségű balatoni borok a hazai és a nemzetközi borkultúra részeként ismertek és elismertek legyenek. Tesszük ezt a Balatont körülölelő borvidékek marketingtevékenységének összehangolásával, a pincészetek számára egységes promóciós lehetőség biztosításával. Célunk egy regionális borászati koalíció létrehozása.

A Balaton Borgaléria és az Alapítvány törekvései tehát összefonódnak: minél több emberhez közel hozni a balatoni pincészetek hangulatát, s minél több emberrel megszerettetni a balatoni borok ízvilágát. Mind a balatoni borkereskedelmi központ, mind pedig a borászatok régiós képviselete a balatoni borkultúra szívében, a Balatonfüred–Csopaki borvidék központjában, a csopaki Balaton Borkúriában található.

A Balaton Borgaléria és az Alapítvány – a kereskedelmi és turisztikai funkciókon kívül – a régió szakmai életéért is felelős. Szervezésünkben évente 3-4 nagyobb és számos kisebb olyan rendezvény valósul meg az országban, melyek segítségével a Balaton Borrégió középtávon méltó helyre kerülhet a fogyasztók fejében, itthon és külföldön egyaránt.

A nevünkhöz kötődő legnagyobb esemény a május elején, Budapesten megrendezésre kerülő, nagy sikerű 3 napos Balatoni Borok Fesztiválja, amely évről évre üde színfolt az országos szinten gombamód szaporodó borfesztiválok sorában. Igényes kulturális ajánlattal, kiváló balatoni borokkal és finomabbnál finomabb magyaros ételekkel várjuk a vendégeket. 2009-ben a Feneketlen tó melletti park, 2010-től a belvárosi Erzsébet tér adott, s ad helyet az eseménynek, melynek társrendezőjeként 40 balatoni bortermelő számára biztosítunk megjelenési lehetőséget a fővárosban élők és a turisták nagy örömére. 2009-ben 4000, 2010-ben 6000 fő látogatta a fesztivált. 2011-ben, a kedvezőtlen időjárás ellenére, 7000 látogatója volt a rendezvénynek, míg 2012-ben 9000 borkedvelő érdeklődőt fogadtunk.

Az index.hu borfesztiválokról készített, elismertséget mérő online közvélemény-kutatásának eredménye szerint a Balatoni Borok Fesztiválja a kilencedik legnépszerűbb boros rendezvény Magyarországon. A válaszadók több mint 10%-a 2010-ben a hazai borfesztiválok közül a Balatoni Borok Fesztiválját tartotta a legjobbnak, ezzel sikerült megelőznünk a már 10 éve működő Pannon Bországgyűlést is.

Szakmai körökben is egyre nagyobb a fesztivál iránti érdeklődés. Elismerik azt a munkát, amit a fesztivál szervezői a balatoni borok népszerűsítéséért tesznek. Egyre nagyobb az érdeklődés a balatoni borászok részéről, egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének kiállítóként részt venni.
Elkötelezettek vagyunk a régió minőségi borkínálatának bemutatása mellett, ezért a fesztivál egyik sajátossága – a többi borfesztivállal szemben –, hogy a borászok meghívás útján, térítésmentesen vesznek részt az eseményen. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány néhány éve bevezetett, az átlag borfogyasztó által is értelmezhető borminősítő rendszere, a Balaton Winfer alapján működik a kiválasztás, szem előtt tartva azt is, hogy a fesztivál egyik kiemelt célja a még kevésbé ismert, de figyelemre méltó borászok bemutatása is. Mindezért cserébe a borászoktól a személyes jelenlétet várjuk el.

Bizonyára sokak előtt ismert a VeszprémFest (korábban: Veszprémi Ünnepi Játékok) neve, amely nyaranta 1 héten át kínálja különböző zenei műfajok legszínvonalasabb világhírű előadóinak műsorát, legyen szó klasszikus zenéről, világzenéről, operáról vagy jazzről. E kilenc éves múltra visszatekintő, dinamikusan fejlődő kulturális esemény kísérőrendezvényeként tavaly, 2011. július 21–31. között debütált a Rozé, Rizling, Jazz Napok, amelynek boros szakmai hátterét a Balaton Borgaléria üzletlánc és a Balatoni Borkultúráért Alapítvány biztosította. Idén a tavalyinál még nagyobb sikerrel bonyolítottuk le ezt a rendezvényt, melyen közel 10 000 látogatót fogadtunk.

A Rozé, Rizling, Jazz Napokon a zene mellett nagy hangsúlyt kap a gasztronómia és a borkultúra is. A Balaton környéki történelmi borvidékek közelsége szinte tálcán kínálja a lehetőséget, hogy a régió tradicionális szőlőfajtája, az olaszrizling, illetve a kedvelt nyári, üdítő nedű, a rozé köré szervezzük a rendezvényt. Az Óváros téren felállított 13 faházban a Balaton Borrégió legjobb 26 pincészetének kiváló borait kínáljuk. 2 standon ízletes pálinkákat kóstolhatnak a vendégek, 5 standon pedig a térségre jellemző ételeket fogyaszthatják.

Minden év szeptemberében részt veszünk az ország legnagyobb és legjelentősebb borászati és kulturális eseményén, a Budavári Borfesztiválon. Azoknak a Balaton Borrégióhoz tartozó pincészeteknek biztosítunk közös megjelenési lehetőséget, akik a régiós összefogás erejét szem előtt tartva nem akarnak önállóan kiállítani, ám kiemelten fontosnak tartják, hogy részt vegyenek ezen az eseményen.

Immáron harmadik éve szervezzük meg Csopakon, a Balaton Borkúriában a Balatoni Borásztalálkozót, amelyet minden évben egy aktuális téma köré építünk fel. A rendezvényen átlagosan 30-40 balatoni pincészet és több borút egyesület képviselteti magát. Itt lehetőség nyílik az ágazat aktuális kérdéseinek, problémáinak, az együttműködés lehetőségeinek szakmai megvitatására.

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány munkájának köszönhetően 2010 őszén jelent meg a Balaton Borkurír első száma, melyet további kiadások követtek. A kiadvány a Balaton Borrégió egyetlen boros témájú szaklapjaként a régió legaktuálisabb borászati és gasztronómiai kérdéseit taglalja, és bemutatja a térség méltán népszerű pincészeteinek egy-egy kimagasló minőségű termékét is. A magazin, a Balaton Borgaléria hitvallását tükrözve, kiemelkedő minőséget képvisel; s méltán népszerű a borász szakmai körökben és a borkedvelő közönség körében egyaránt.

Az Alapítvány és a Borgaléria szervezésében, budapesti helyszínen minden évben megrendezésre kerül a Balatoni Borbemutató. Az eseményen a vendéglátó szakma, a sajtó és a nagyközönség egyszerre ismerkedhet meg e csodálatos táj remek nedűivel és azok előállítóival.

A Borkúria teraszán vásárlás közben lehetőség van megpihenni, míg a hűs épületben rendkívül széles borválasztékból válogathatnak kedvükre valót a Balaton Borrégió borvidékeiről. A sofőrök és a gyerekek megkóstolhatják a zamatos gyümölcsökből készült házi szörpöket: bodzát vagy akár levendulát is!

További partnereink:

NEA ME BGA